Alles weten over de grootste beer

ademhaling

Ademhaling

bij de ademhaling van de bruine beer gaat het op het zelfde manier als de mens, ze ademen via de longen. Middenrif wordt omlaag getrokken. Onderdruk in de borstkas zorgt ervoor dat de longen groter worden. Lucht komt er in. In de longblaasjes wordt CO2 uitgewisseld tegen O2. Ontspannen van middenrif laat de borstkas weer kleiner worden en je ademt uit.

De longen van een beer zijn veel groter dan de mens. De longen halen de zuurstof uit de lucht, En dat word afgegeven aan het bloed. Tegelijkertijd ademt hij koolstofdioxide en andere afvalstoffen weer uit.

Verbranding

In de cellen van een bruine beer (en alle andere organismen) vindt dag en nacht verbranding plaats. Anders gaat de cel dood. Voor de verbranding van de cellen is natuurlijk brandstof nodig. De meest gebruikte brandstof in cellen is glucose. Dat komt dus binnen via het ademhalen. Bij de verbranding in het lichaam van een bruine beer komt energie vrij. Die energie wordt gebruikt om de organen in werking te houden, want zonder energie doen de organen het niet. Het is natuurlijk logisch dat er bij een zware inspanning meer energie nodig is dan bij een lichte inspanning. Daarom adem je dan ook vaker als je bezig bent met een zware inspanning. Je ziet dus dat er bijna geen verschil is tussen de verbranding bij de  bruine beer en die van de mens.

trouwens ik heb het totemdier Kodiakbeer en ik vertel bij verbranding en ademhaling wel de hele tijd over de bruine beer maar dat is omdat de Kodiakbeer een ondersoort is van een bruine beer (zie alinea Kodiakbeer).

Stembanden

geluid

de communicatie middel van een beer is grommen bij zowel alles gebruikt hij grommen bij bijvoorbeeld :  dreiggeluidden en alarmgeluiden.

stembanden

Wanneer lucht wordt uitgeademd en tussen de gesloten stembanden wordt geperst, gaan lucht en stembanden trillen. Op deze wijze kan de beer geluid voortbrengen. Hoe groter de druk waarmee de lucht tussen de stembanden wordt geperst, des te sterker het geluid. 
De toonhoogte wordt bepaald door de snelheid waarmee de stembanden trillen. De mate van snelheid, men spreekt ook wel van trillingsfrequentie, dat  is weer afhankelijk van de spanning en de vorm van de stembanden. 

strottenhoofd

Het geluid dat in het strottenhoofd wordt gemaakt, moet nog worden omgevormd tot verstaanbare spraak. Dit gebeurt in de mond-, neus- en keelholte waarbij ook het gebit, de lippen, de wangen, het verhemelte en de tong een belangrijke rol spelen. Voor een duidelijk verstaanbare spraak moet elk van deze organen goed functioneren.

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode