Alles weten over de grootste beer

zintuigen

De beer heeft dezelfde zintuigen als een mens hij beschikt over 5 zintuigen:
- zien; in het netvlies liggen zenuwcellen die worden geprikkeld door licht. Zicht is lang niet slecht (even goed als bij mensen) maar het speelt geen belangrijke in het beren leven.
- horen; in het slakkenhuis zitten drie kanalen, in de middelste liggen zenuwcellen, die worden geprikkeld door de vloeistof uit de andere kanalen. Voor dieren is het gehoor van een beer redelijk tot goed een beer kan een pratende mens op 300m afstand horen en een klik van een fotocamera 50m.
- gevoel; als er iets tegen de huid komt dan worden de tastknopjes onder de kiemlaag geprikkeld en zo voelt hij. In tegenstelling tot veel andere dieren hebben ze geen snor(tast)haren. Warmte en koude worden door beren goed onderscheiden, maar hun pijngrens ligt onwaarschijnlijk hoog. De leefwijze van beren brengt met zich mee dat ze eigenlijk constant pijn hebben. Deze pijn wordt wel vergeleken met die van rugbyspelers na een wedstrijd: beurs en gekneusd. Door hun "lompe" manier van leven lopen beren ontelbaar veel wonden, kneuzingen en soms zelf breuken op. Vele zogenaamde probleemberen vertonen agressief en onvoorspelbaar gedrag, doordat ze pijn hebben. Door hun voorkeur voor zoetigheid is tand en kiespijn een groot probleem bij beren. Tijdens het plunderen van een bijennest schreeuwen beren het vaak uit van de pijn door de ontelbare bijensteken. De pijn weerhoudt hen echter niet van hun doel: honing.
- proeven; in de smaakknopjes liggen zenuwcellen als daar een smaak komt wordt het geprikkeld. bij smaakvoorkeur van kodiak beren valt niet te twisten: zoet! zoals bessen of etensresten en zoete afval van mensen maar er is 1 zoetigheid waar een beer heel veel voor over zou hebben en dat is honing!
 
 
- reuk; in het neusslijmvlies liggen zintuigcellen, die worden geprikkeld als er geuren en gassen bijkomen. ruiken is de beste zintuig van een beer (kan het beste ruiken van alle dieren).  De berenneus is groot met een enorm ontwikkeld neusslijmvlies en honingraatvormig neusweefsel. Op het gebied van ruiken behoren beren tot de allerbeste van het dierenrijk, ze ruiken 100.000 x beter dan mensen. Het is voor mensen dan ook niet te bevatten hoe de wereld van geuren nu eigenlijk in elkaar zit Uit een grote hoeveelheid geuren filtert een beer moeiteloos welke het zijn. Mensenlucht ruikt hij nog als het spoor al 14 uur oud is. Een kadaver wordt op afstanden van 4 km waargenomen, soms zelfs bovenwinds.

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode